בדומה לגידולים אחרים, גם סרטן העור מתחיל מתאים בודדים. תא מתחלק לתא ולעוד תא וכך הלאה, ובשלבים מתקדמים יכול לחדור לגרום לנזק ברקמות, ובמקרים חמורים ומוזנחים עלול לשלוח גרורות.
בשל כך, חשוב להיות עירניים, ויש חשיבות עליונה לגילוי מוקדם של סרטן העור, שיכול להקל על הטיפול ובמיקרים מסוימים אף להציל חיים.
סוגים של סרטן עור
סרטן תאי הבסיס (BCC) הוא הגידול הנפוץ מבין סרטני העור.הוא מהווה כ- 70-80% מהגידולים. גידול זה מתפשט מקומית, ונוטה לשלוח גרורות רק במיקרים נדירים ביותר או מוזנחים.
סרטן תאי הקשקש (SCC) מהווה כ 15-20% מהגידולים. ברוב המיקרים גם הוא גדל מקומית, אך הוא עלול להיות אלים יותר ולשלוח גרורות.
מלנומה ממאירה (Malignant Melanoma ) הוא האלים מבין גידולי העור, עלול לשלוח גרורות ולהיות קטלני.
מהם הגורמים של סרטן העור?
גורמי הסיכון לכל סוגי סרטן העור שצוינו לעיל דומים:
בהירי עור, שיער ועיניים נמצאים בסיכון גבוה יותר, כמו כן אלו להם היה סרטן עור בעבר או במשפחתם.
סוג העור, בשילוב חשיפה מרובה לשמש מהווים את גורמי הסיכון העיקריים.
חשיפה לשמש לא צריכה להיות רציפה, וגם לא לאחרונה.
העור זוכר, וכוויות לשמש בילדות עלולות לגרום לנזק לעור ולהוות גורם סיכון לסרטן עור בגיל המבוגר.
גם בארצות הקור יש מקרים רבים של סרטן העור, וזאת בשל חשיפות לשמש בימים בהירים, או בחופשות בארצות חמות. מכוני שיזוף מהווים גם הם סיכון, ויש להמנע מהם.
גורמי סיכון נוספים כוללים גיל מבוגר (בשל יותר שנות חשיפה לשמש, וכן החלשות מערכת הסיכון בגיל המבוגר), וכן מערכת חיסון חלשה או מדוכאת, כמו אצל מושתלי איברים.
הגילוי המוקדם
חשוב שנהיה עירניים, אנו מכירים את גופנו בצורה הטובה ביותר, יודעים לזהות נגעים חדשים או נגעים שהשתנו. בנוסף, עלינו להכיר גם את הקרובים לנו ולהעזר בהם.
יש לשים לב לפצעים שלא מחלימים, נגעים חדשים שלא הכרנו, נקודות חן חדשות או נקודות שהשתנו, לא להסס ולפנות לרופא עור.
ההמלצה לכלל הציבור היא להבדק אחת לשנה בדיקה כלל גופית אצל רופא עור, כשהבדיקה מתבצעת בעזרת דרמוסקופ, מכשיר המאפשר לזהות יותר פרטים בכל נגע ונגע, ובעין מיומנת יכול להבדיל בין נגע חשוד לכזה שאינו חשוד. במידה ונמצא נגע חשוד, יקח הרופא דגימה מהנגע שתשלח לביופסיה כדי לאבחן באופן מדוייק האם הנגע סרטני או לא ואם כן, באיזה סוג סרטן מדובר.
אצל אנשים להם היה בעבר סרטן עור, אצלם או במשפחתם, יש להבדק בתכיפות גדולה יותר
* לפי המלצת רופא העור.
עירנות יכולה להציל חיים